Genel

FINDIK ÇEŞİTLERİ

FINDIK ÇEŞİTLERİ

Ülkemiz, fındığın anavatanı olması sebebiyle oldukça zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Fındığın ülkemizde erken başlayan yetiştiriciliği, zaman içinde doğal ya da üretici seleksiyonlarıyla, bugünkü çok değerli çeşitlere sahip olmasını sağlamıştır. Hala doğal malzemelerden oluşan çok sayıdaki türler üretici tarafından "yabani fındık" olarak adlandırılmaktadır.

Değişik fındık bölgelerimizde farklı yoğunlukta olmak üzere;Tombul, Palaz, Foşa, Mincane, Çakıldak, Kalınkara, Uzunmusa, Kan, Kargalak, Cavcava, Sivri, İncekara, Acı, Kuş, Yuvarlak Badem ve Yassı Badem fındık çeşitleri yetiştirilmektedir.

Bunlardan özellikle yuvarlak şekilli olan fındıklar, fındık sektörü için çok uygun olup, yoğun olarak yetiştirilen çeşitlerdir.

Anavatanı Anadolu olan fındığın (Corylus avellena L.), yetiştiriciliği ülkemizde yaklaşık 2500 yıldan bu yana yapılmakta ve fındığın son 6. yüzyıldan buyana Türkiye'den diğer ülkelere ihraç edildiği bilinmektedir. Dünya'nın fındık üretimi için gerekli uygun hava koşullarına sahip bir kaç ülkesinden biri olan Türkiye, toplam Dünya üretiminin % 75'ini, ihracatının ise % 70-75'ini gerçekleştirmektedir.

Fındık en uygun yetiştirme koşulları ülkemizin Karadeniz Bölgesi'nde bulunmakta olup, Giresun, Trabzon, Samsun, Sakarya ve Bolu illeri başta olmak üzere 13 ilde ekonomik anlamda yetiştirilmektedir. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nin hemen hemen tek tarımsal ürünü durumundadır. Fındık ayrıca yetiştirme ortamı ve yetiştirme şekliyle de, çok eğimli, toprak derinliği az olan alanların, erozyona karşı korunmasında çok önemli bir işleve sahiptir.